Hi semua! Apa khabar semuanya! Hihi…
Sejak akhir-akhir ni banyak betul perkara berlaku… bagi aku
beberapa hari lepas aku ada pergi interview dekat satu kompeni ni, apply jadi
pegawai tadbir dan sepatutnya jawapan tahu dalam minggu yang sama juga tetapi
bukan rezeki aku. Kerana dengar cerita mereka nak orang yang ada diploma? Okay,
aku ni lepasan STPM cumanya tak dapat lagi result so aku guna SPM punyalah…
Alhamdulillah, tidak mengapa, aku boleh cari kerja lain…Fighting! Hehe… Jadinya
aku dalam perancangan nak buat and jual roti, so aku kena pikir banyak bendalah…
Aku masih lagi dalam eksperimen sendiri untuk membuat roti yang sedap, boleh
dimakan dan berbaloi. So, wish me luck guys! Ha, lagi satu, abang aku hantar
coklatlah! Wah….sedap u guys….nyummy..nyummy….sangat kenyang and sangat banyak…
kita apa lagi, makanlah…yiha! Huhu…
Now, aku baru je (waktu senja, masa menaip entry) habis membake
Roti Susu Jepun ataupun Hokkaido Milk Bread! Rasa roti ni macam roti biasa tapi
sedaplah sebab homemade tu…. Aku pernah buat research pasal pembuatan roti di
Jepun ni. Dengar katalah, bebudak kecik dekat sana pun dah pandai buat roti and
lagi satu disiplin diorang time buat roti adalah sangat tinggi… Ini adalah
daripada hasil pembacaan akulah… jadinya, aku setuju dengan pendapat ni sebab
kita taulah macam mana orang Jepun nikan…sangat menepati masa, pentingkan
kebersihan, sentiasa bersemangat dan seangkatan dengannya… Kita ni, pun boleh
juga jadi seperti mereka malah kita boleh lebih dari itu tetapi semuanya
perlulah bermula daripada diri sendiri…Tepuk dada dan Tanya selera…okay?
Time ni tengah tunggu dia kembang, amek masa lebih kurang 3 hingga 4 jamlah...Tingginya...
Sudah siap dibakar! Nyummy!
Resepi
Sumber: Cynthia-Two Red Bowls
Sumber: Cynthia-Two Red Bowls
Untuk Tangzhong(Water Roux):
6 sb air
2 sb tepung roti (aku guna tepung gandum)
2 sb tepung roti (aku guna tepung gandum)
Bahan doh:
¼ cawan susu segar (aku letak satu cawan)
1 ½ sk yis
2 ¾ cawan (350 gram) tepung roti (aku guna tepung gandum)
1 sk garam
¼ whipping krim
1 sb krimer susu manis atau tepung susu (pilihan)
1 telur
2 sb mentega (aku guna marjerin)
1 ½ sk yis
2 ¾ cawan (350 gram) tepung roti (aku guna tepung gandum)
1 sk garam
¼ whipping krim
1 sb krimer susu manis atau tepung susu (pilihan)
1 telur
2 sb mentega (aku guna marjerin)
Bahan gliss:
1 telur
Sedikit susu segar (pilihan)
Sedikit susu segar (pilihan)
*aku guna margerin sahaja untuk glis disebabkan tidak cukup
bahan.
*boleh letak inti seperti nutella dan sebagainya.( Saranan
aku pada yang tak berapa suka roti kosong)
Cara-Cara
1.
Panaskan periuk dengan suhu
rendah, masukkan bahan tangzhong dan kacau sampai tiada ketulan tepung
kelihatan dan semuanya sebati. Bila dah pekat tutup api dan alihkan pada
mangkuk bersih. Biar sejuk.
2.
Kemudian, campurkan susu
segar dengan yis dan kacau. Biarkan selama 5-10 minit dan tunggu sampai ia
berbuih.
3.
Pada masa yang sama, ayak
tepung, garam dan gula dalam mangkuk besar. Dalam mangkuk kecil yang lain,
campur tangzhong, krim, susu krimer sejat (atau tepung susu) dan satu telur.
Kacau sampai sebati.
4.
Masukkan sebatian yis tadi
kedalam mangkuk kecil lalu masukkan ke dalam mangkuk besar. Kacau dengan senduk
kayu sampai jadi doh.
5.
Uli 4-5 minit sampai
membentuk doh yang lembut. Doh adalah sedikit lembik, campur sikit-sikit tepung
dan uli sebaiknya tetapi jangan terlebih pula masuk tepung kang keras doh.
6.
Masukkan 1 sb mentega
sekali dan uli. Tambah lagi buat kali kedua mentega dan uli semula.
7.
Doh akan jadi sangat licin
dan kacau bilau masa ni tapi teruskan menguli 4-5 minit sehingga ia jadi sebuah
doh yang lembut dan elastik.
8.
Letakkan bekas doh di
tempat yang panas dan cover doh sama ada dengan balutan plastik atau apa saja yang
boleh menghalang udara masuk dalam bekas. Biarkan selama 1-2 jam. Tapi nak biar
selama 24 jam pun tidak mengapa. Lagi lama kita biarkan dia kembang lagi bagus
roti yang boleh dihasilkan.
9.
Lepas dah kembang, tumbuk
doh tu dan bahagikan kepada tiga atau empat biji. Aku bahagikan dalam enam
biji. Canai setiap biji doh nipis memanjang seperti bentuk oval. Tau tak London
swiss roll? Kita nak buat macam tulah…okay ada satu tips, boleh jugak lepas
canai kita letak nutella atau apa saja inti yang disukai dan bentukkan doh
dengan pusing dan pusing doh. Tak letak inti pun tidak mengapa.
- - Letak dalam Loyang, dan
tutup Loyang dan biarkan kembang selama 40 minit.
-- Gliss permukaan bun yang
dah kembang dengan campuran susu serta telur tadi.
- - Bakar selama 30 minit pada
suhu 180 darjah sampai permukaan bun jadi coklat keemasan. Sejukkan dan potong
bun. Boleh dinikmati segar dan panas dari oven!
No comments:
Post a Comment