Thursday, January 8, 2015

Bread Rolls/Rolls Ppang

ASSALAMUALAIKUM :)

Hai guys! How are you in this new year 2015!
Aku pula berharap tahun ini lebih baik dari tahun lepas dan hidup sentiasa dilimpahkan dengan rezeki…Semoga Malaysia dan Negara Islam lain dirahmati oleh Allah… Diharapkan kepada semua mangsa banjir bersabar dengan musibah yang menimpa…Memang menyedihkan bagi mereka kerana ada rumah musnah, binatang ternakan mati dan tumbuhan pun mati, akhirnya, semuanya terpaksa bermula dari zero… tapi satu benda yang kita perlu tahu semua yang kita ada sebelum ini dan sekarang adalah pinjaman Allah sahaja…diri kita juga ialah pinjamanNya, mungkin Allah tarik nikmat yang  kita ada sekarang sebab untuk peringatkan kita apa kerosakan-kerosakan yang telah kita lakukan di bumi dan mungkin juga Allah ambil semula hakNya kerana ingin memberi sesuatu yang lebih baik, bersangka baiklah selalu walaupun pahit untuk diterima… Insya Allah…

Okay, sempena masa terluang ini aku nak share resepi Bread Rolls aka Rolls Ppang style Korea. Menariknya resepi ini tidak menggunakan tepung roti, bread improver atau bread softener langsung. Kita tahulah kan ada sesetengah orang tak mampu beli tepung roti yang mahal jadi resepi ni sesuai sangat bagi mereka yang nak buat roti dengan mudah hanya menggunakan tepung gandum. Aku kebetulan dah habis stok tepung roti sebab buat Bun Lembut Osaka beberapa hari lepas. Bestnya, rasa Rolls Ppang sedap sangat dan memang berbaloi…Haha, jom tengok resepi!


                                                                Naik berkali ganda!


                                                           
                                                               Gebu sangat-sangat!




                                                         Makanlah sepuas hati..hehe


 
                           Aku rasakan aku dah berkebolehan bukak bakery satu hari nanti...hehe


                                   
                                           Banyak ni....Makan satu, mesti nak lagi...Nyum!



                                                                   Gemuknya! Haha...

Resepi
Sumber: Maangchi

3 tbs butter (Aku tak ada butter so letak marjerin)
½  cawan susu sejuk
2 tbs gula
¼ tsp garam
1 biji telur
2 tsp yis
1 ½ cawan. ¼ cawan tepung gandum
1 putih telur (untuk gliss)

Cara-cara:
1. Cairkan butter atau marjerin. Tutup api.
2. Masukkan susu sejuk,garam dan gula. Kacau sampai sebati.
3. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian, masukkan yis dan kacau seketika. Rehatkan selama 1     minit.
4. Masukkan tepung dan gaul sampai sebati dan menjadi sebentuk doh. Doh adalah sangat lembik dan     masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sampai kurang melekit.
5. Tutup bekas doh dengan sebarang benda untuk halang udara masuk dan letak ditempat yang panas     untuk biar doh berkembang selama 1 jam.
6. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan uli sebentar dan tutup semula untuk doh                     berkembang lagi sekali selama 30 minit.
7. Bentuk-bentukkan doh dalam beberapa bulatan, nak besar roti bahagikan kepada enam. Suka hati       anda..
8. Susun pada loyang yang tak melekat dan tutup biarkan naik lagi dalam 1 jam.
9. Panaskan oven dalam sepuluh minit sapukan telur pada roti dan masuk dalam oven. Bakar selama       17 minit pada suhu 180 darjah.
10. Keluarkan dan sapu lagi telur dan masuk semula dalam oven untuk 2-3 minit dan siap.
11. Sejukkan roti seketika dan boleh dimakan!

Amacam? Nampak mudahkan? InsyaAllah bagi yang baru bermula nak buat roti ini adalah salah satu cara yang boleh dilakukan. Haha aku nak buat pengakuan sikit. Sebelum ni aku juga pernah cuba buat roti beberapa kali tapi tak menjadi sebabnya doh tak kembang dan terlalu banyak tepung sampai roti jadi keras. Keras macam batu dan sesuai sangat kalau nak dibuat senjata kalau ada orang jahat datang. Baling sekali, dush, sakit..haha..Benjol terus… Kalau yang baru nak try buat roti sendiri biasalah kalau tak jadi, tapi lepas try and error insyaAllah menjadi.

Nak tahu rahsia untuk buat roti  yang enak dan menjadi? Haa,masa kita sediakan bahan,masa kita tuang dan uli bahan sentiasa baca Bismillahirrahmanirrahim ataupun berselawat, dengan izin Allah roti korang akan jadi…yang penting ikhlas! 
Selamat Mencuba! Adios!

No comments:

Post a Comment